GGzE – De Woenselse Poort | Eindhoven

De afdelingen Beveiligde Intensieve Zorg (BIZ*) en Ponder** in beveiligingsniveau twee van @dewoenselspoort moesten onderling gaan verhuizen en voor beide afdelingen waren verbouw- en onderhoudswerkzaamheden noodzakelijk. Dit gebeurde in het kader van de ontwikkeling van de afdeling BIZ naar een Forensische High & Intensive Care (FHIC).

Betere zorg en effecten voor cliënten is het belangrijkste uitgangspunt voor het doorontwikkelen van de afdeling BIZ. Dit wordt onder andere gedaan door ‘Mensgerichte zorg (Planetree) en ‘Stepped-Care’ in een ‘Healing Environment’ toe te passen.

De werkzaamheden hielden o.a. in dat de cliëntkamers werden aangepast aan standaard eisen van de forensische geestelijke gezondheidszorg, het opknappen- en herstellen van bestaande kamers, het verduurzamen van de installaties, het ombouwen van client- en separeerruimtes naar Intensive Care Units en Extra beveiligde kamer. En het realiseren van spreekruimtes en werkplekken. Dit alles is uitgevoerd terwijl beide afdelingen in meer- of mindere mate bewoond waren. Tevens waren ook aanpassingen aan de binnentuin noodzakelijk om beide afdelingen, een voor hun passende buitenruimte, te kunnen bieden. Tijdens de bouwwerkzaamheden hebben we de voorbereiding en begeleiding van de verhuizing gedaan. Op één dag zijn beide afdelingen (12+ cliëntkamers) schoongemaakt en verhuisd. Waarna de bouwwerkzaamheden verder opgepakt konden worden. Eind week 49 zijn de werkzaamheden conform planning afgerond en worden momenteel de laatste puntjes op de i gezet.

Bij de verbouwing binnen besloten afdelingen was de borging van de veiligheid voor zowel de uitvoerende partijen, de cliënten als de zorgmedewerkers leidend. Vandaar dat er is gekozen voor een wat langere maar goede voorbereiding waarbij er een relatief kortstondige uitvoering plaats kon vinden. Hierbij is er voor gekozen om delen van de afdeling af te sluiten gedurende de werkzaamheden zodat de vermenging van uitvoerende partijen en de afdelingen tot een minimale vorm beperkt kon worden maar de afdelingen wel ‘open’ konden blijven. Tevens is er bewust gekozen voor de huisaannemers en -installateurs omdat zij geautoriseerd zijn voor toegang binnen deze instelling en de slagen van de zweep kennen wat betreft het veilig werken binnen De Woenselse Poort.